سوغات استان کرمان
قطاب
این شیرینی سنتی و مشهور از اصیلترین شیرینیهای ایرانی است و پخت آن قدمت زیادی دارد. لایهی خارجی این شیرینی، نانی است که در خمیر آن از شیر یا ماست استفاده میشود و به روش سرخ کردن، پخته میشود. برای تهیهی محتوای داخل قطاب، مغز پسته یا مغز گردو را به همراه شکر آسیاب میکنند و برای تزیین آن از پودر قند استفاده میکنند.
قاووت یا قوّتو
تولید این فراوردهی غذایی، که به شکل پودر است و در لهجهی کرمانی به آن «قووتو» میگویند قدمت زیادی دارد. طبق رسوم کهن که هنوز هم در برخی مناطق رواج دارد، علاوه بر اینکه قاووت را به زنی که زایمان کرده میدهند، از مهمانانش نیز با آن پذیرایی میکنند. این پودر خوراکی به عنوان داروی گیاهی و تقویتکنندهی طبیعی، به کشورهای دیگر صادر میشود. برای تهیهی قاووت، انواع مغزها، ادویهی مختلف، گیاهان دارویی، بذر گیاهان، گندم، جو، کنجد، نخودچی، شکر و قهوه را پس از مخلوط کردن، آسیاب میکنند. قاووت انواع مختلف و طعمهای گوناگونی دارد که تفاوتشان در همین مواد تشکیل دهنده است. قاووت را یا به شکل پودر مصرف میکنند یا در شیر و آب جوش حل میکنند و به جای چای مینوشند.
فالوده کرمانی
این دسر یخی ایرانی، که به آن پالوده نیز میگویند، با قرار دادن رشتههای باریک نشاسته در محلول آب و شکر تهیه میشود. در نوع کرمانی فالوده، از گلاب و عرقیات گیاهی مانند عرق نعنا، عرق بیدمشک یا عرق نسترن به عنوان چاشنی و از تخم شربتی یا تخم خرفه برای تزیین استفاده میکنند. فالودهی کرمانی، طرفداران زیادی دارد و در اغلب بستنی فروشیها به روش سنتی در کاسههای چینی مرسوم، عرضه میشود.
زیره
میوهی گیاهی بوتهای و کوتاه قد از خانوادهی چتریان است که خواص دارویی دارد و به عنوان ادویه در آشپزی استفاده میشود. زیره دو نوع سبز و سیاه دارد که نوع سیاه آن به زیرهی ایرانی شهرت دارد و بیشترین حجم تولید آن مربوط به استان کرمان است. کشاورزان کرمانی از اواسط اردیبهشت تا اوایل تیرماه، زیرهی سیاه مزروعی را برداشت میکنند. بهترین و مرغوبترین زیرهی سیاه، نوع کوهی آن است که در مناطق کوهستانی شهرستان بافت استان کرمان به صورت خودرو رشد میکند و عشایر کوچرو کار برداشت آن را که بسیار دشوار است، بر عهده دارند.
[caption id="attachment_615" align="aligncenter" width="800"]
پسته
پسته یکی از مهمترین محصولات کشاورزی صادراتی کشور است که بیش از ۷۰ درصد آن در استان کرمان تولید میشود. پسته در مناطق مختلف استان، کشت میشود اما شهرستان رفسنجان به عنوان بزرگترین منطقهی پستهکاری در جهان، مرکز اصلی تولید پسته در استان است و بالاترین حجم تولید را به خود اختصاص داده است. کیفیت بالا و تنوع محصول، دو ویژگی اصلی پستهی رفسنجان هستند که باعث ورود تولیدان این منطقه به بازار جهانی شدهاند.
[caption id="attachment_614" align="aligncenter" width="958"]
گردو
ایران چهارمین کشور تولیدکنندهی گردو در جهان است. گردو در شهرستانهای مختلف استان کرمان تولید میشود و پس از پسته، دومین محصول کشاورزی صادراتی استان است. گردوی تولیدشده در باغهای شهرستان بافت با توجه به ارتفاع بالای باغها، از مرغوبترین انواع گردوی کشور است. شهرستان بافت، به لحاظ سطح زیر کشت گردو، رتبهی اول را در کشور دارد و از جهت میزان تولید، پس از شهرستان تویسرکان استان همدان، دومین تولیدکنندهی گردوی کشور است.
[caption id="attachment_613" align="aligncenter" width="900"]
خرما
با توجه به ویژگیهای اقلیمی، مناطق شرقی و جنوبی استان از قطبهای تولید خرما در کشور هستند و یک سوم خرمای کشور را تولید میکنند. خرما مهمترین محصول کشاورزی این مناطق است و تولید آن مهمترین شغل جمعیت روستایی این مناطق به شمار میرود. خرمای مضافتی استان کرمان که بیشتر در شهرستانهای بم و فهرج کشت میشود، از انواع مرغوب خرمای ایران است و جایگاه ویژهای در صادرات خرمای کشور دارد.
[caption id="attachment_612" align="aligncenter" width="880"]
مرکبات
استان کرمان، سومین استان تولیدکنندهی مرکبات در کشور است که علاوه بر تامین بخش زیادی از نیاز داخلی، نقش عمدهای در صادرات مرکبات کشور دارد. مناطق جنوبی و برخی از مناطق شرقی استان به ویژه شهرستانهای بم و شهداد، مهمترین مناطق تولید مرکبات در استان کرمان هستند که به دلیل شرایط خاص آبوهوایی، دورهی برداشت در آنها طولانی است و از اوایل آبان تا انتهای سال ادامه دارد. مرغوبیت و طعم ویژهی مرکبات جنوب استان، در مقایسه با مرکبات تولید شده در سایر مناطق کشور، باعث شده تا صادرات این محصولات به راحتی انجام شود و مشتریان خارجی محصولات را پیشخرید کنند. انواع پرتقال، نارنگی، لیمو و گریپفروت در استان کرمان کشت میشود.
[caption id="attachment_609" align="aligncenter" width="870"]